Telefoniczna
Informacja Pacjenta: 800 190 590

Aktualności Oddziału

Aktualności Oddziału

Środa z Profilaktyką – Codzienna profilaktyka cukrzycy

01.09.2021

ukrzyca- globalny problem

  • Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która dotyka miliony ludzi na świecie.
  • 1 na 12 osób choruje na cukrzycę. W tej grupie tylko co druga osoba jest świadoma swojej choroby.
  • Szacuje się, że do 2035 r. na całym świecie liczba chorych na cukrzycę zwiększy się o dodatkowe ok. 205 mln ludzi.
  • W Polsce na cukrzycę choruje ok. 3 mln osób.

Dieta DASH/ odżywianie DASH

Dieta DASH to zasady żywienia na bazie dań bogatych w warzywa
i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, chudy drób, orzechy i nasiona, oleje roślinne.

Podstawą codziennej diety są świeże produkty spożywcze o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, co warunkuje mniejszy wyrzut glukozy we krwi.

Ważnym elementem DASH jest ograniczanie spożycia czerwonego mięsa, słodyczy, dań zawierających nadmierne ilości soli i cukru. Wybór określonych produktów spożywczych zapewnia dietę bogatą
w prozdrowotne składniki, takie jak błonnik pokarmowy, wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B, antyoksydanty, wielonienasycone kwasy tłuszczowe przy obniżonej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i sodu.

Zapraszamy na stronę diety.nfz.gov.pl.

Czy wiesz, czym jest cukrzyca?
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, charakteryzująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią), spowodowanym brakiem lub niedostateczną ilością hormonu insuliny
w organizmie. Dzięki insulinie glukoza może zostać pobrana z krwi do komórek, gdzie ulega przemianie, dostarczając organizmowi potrzebną do życia energię.

Nieleczona lub niewłaściwie leczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań i rozwoju innych chorób tj. udar mózgu, choroba niedokrwienna serca, retinopatia cukrzycowa, zaćma, przewlekła niewydolność nerek, zespół stopy cukrzycowej.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzycę dzieli się na cztery typy, do najczęstszych zaliczamy:

  • Cukrzycę typu 1 to przewlekła choroba immunologiczna, kiedyś znana jako cukrzyca młodzieńcza lub insulinozależna, w której trzustka produkuje niewiele insuliny lub w ogóle jej nie wytwarza.
  • Cukrzycę typu 2 to najczęściej spotykany rodzaj cukrzycy, determinowany przez styl życia. Zazwyczaj dotyczy osób dorosłych
    w momencie gdy organizm staje się odporny na insulinę lub nie wytwarza jej odpowiedniej ilości.

Codzienna aktywność fizyczna 
Aktywność fizyczna jest ważną częścią prawidłowego, kompleksowego postepowania w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy i otyłości. Regularne ćwiczenia fizyczne wpływają na przemianę glukozy
w organizmie, obniżając jej poziom we krwi.

Istotny jest każdy element codziennej aktywności, dlatego:

  • zrezygnuj z windy, wchodź po schodach;
  • spaceruj (częste i dłuższe spacery z psem, umawiaj się ze znajomymi);
  • jeśli jeździsz samochodem, zaparkuj dalej, jeżeli jeździsz autobusem, wysiadaj przystanek wcześniej lub późnej;
  • wyrób nawyk regularnych ćwiczeń np. porannych;
  • znajdź powód do wyjścia z domu (chodź do sklepu po jedną rzecz).

Kompletny program „8 tygodni do zdrowia” akademia.nfz.gov.pl

Aktywność fizyczna – zalecenia WHO

Według WHO niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej to:

  • dla dzieci i młodzieży (5 – 17 lat):

60 minut umiarkowanej lub intensywnej aktywności fizycznej codziennie. Co najmniej 3 razy w tygodniu ćwiczenia oporowe.

  • dla zdrowej osoby dorosłej (18–65 lat):

150-300 minut ćwiczeń aerobowych o umiarkowanej intensywności, lub 75–150 minut intensywnej aerobowej aktywności fizycznej lub równoważna kombinacja aktywności.

  • dla osób powyżej 65. roku życia:

zaleca się dążyć do osiągnięcia tych samych celów co zdrowe osoby dorosłe, jeżeli osoba starsza nie może ćwiczyć z powodu uwarunkowań zdrowotnych, powinna być aktywna fizycznie tyle, ile może.

Zasady zdrowego odżywiania regulujące poziom glukozy:

  • Dbaj o regularność posiłków. Spożywaj regularnie 4–5 mniejszych posiłków dziennie, bazuj na żywności o niskim indeksie glikemicznym.
  • Pamiętaj o kolorowej diecie obfitej w warzywa i owoce. Zwiększ spożycie warzyw (3-4 porcje) i owoców (1-2 porcje – najlepiej o niskim IG). Częściej wybieraj surowe, rzadziej poddane obróbce kulinarnej.
  • Wybieraj węglowodany złożone, redukuj proste. Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe, szczególnie o niskim IG tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy.
  • Wybieraj tylko naturalne produkty mleczne. Są dobrym  źródłem  białka i wapnia. Produkty mleczne owocowe zawierają zbędny cukier.
  • Pamiętaj o odpowiedniej podaży płynów. Pij dziennie ok. 2 litry płynów, najkorzystniej wodę niegazowaną.
  • Wybieraj tłuszcze przyjazne dla serca. Ogranicz spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Postaw na ryby i tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie zapomnij o awokado, orzechach i nasionach.
  • Pamiętaj o odpowiednich technikach kulinarnych. Spożywaj potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone bez wcześniejszego obsmażania, pieczone w folii lub w rękawie termicznym.
  • Unikaj używek. Napoje alkoholowe  nie  mają  żadnej  wartości odżywczej.  Dostarczają  tylko  zbędnych,    pustych  kalorii.

ZOBACZ FILM – POSŁUCHAJ DIABETOLOGA JAK KAŻDEGO DNIA ZAPOBIEGAĆ CUKRZYCY 

ULOTKA Codzienna Profilaktyka Cukrzycy

źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej Podlaskiego OW NFZ