Telefoniczna
Informacja Pacjenta: 800 190 590

Aktualności Oddziału

Aktualności Oddziału

Profilaktyka cukrzycy u dzieci/Środa z Profilaktyką

24.02.2021

Cukrzyca u dzieci w Polsce

  • U dzieci może wystąpić zarówno cukrzyca typu 1 (ponad 90% przypadków), która jest chorobą autoimmunologiczną, jak i typu 2, spowodowaną przede wszystkim przez czynniki środowiskowe (zła dieta, brak aktywności fizycznej).
  • W ciągu ostatnich 25 lat zachorowalność na cukrzycę typu 1 zwiększyła się 5-krotnie.
  • 22% dzieci i młodzieży w wieku 9-18 lat zmaga się z nadwagą lub otyłością, a to główne czynniki sprzyjające cukrzycy typu 2.

WAŻNE ! : 

  • Nie podawaj dziecku słodyczy na pocieszenie czy w formie nagrody za dobre zachowanie.
  • Naucz dziecko po jakie zdrowe przekąski może sięgać w ciągu dnia i zadbaj o ich wcześniejsze przygotowanie.
  • Nie kupuj dziecku słodkich napojów, naucz je pić wodę.
  • Daj dziecku dobry przykład.
  • Zapewnij dziecku odpowiednią aktywność fizyczną.
  • Czytaj etykiety produktów – wybieraj żywność z mniejszą zawartością cukru.
  • Gdy zaobserwujesz u dziecka pierwsze objawy cukrzycy koniecznie udaj się do lekarza rodzinnego w celu wykonania badania poziomu glukozy na czczo.

Cukrzyca typu 1 – czym się charakteryzuje?

Wynika z niedoboru lub całkowitego braku insuliny wytwarzanej przez komórki trzustki, z powodu ich niszczenia przez układ odpornościowy. Insulina ma za zadanie transport cukru z krwi do komórek ciała. Cukrzyca typu 1 wymaga podawania choremu insuliny podskórnie, aby utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Niepokojące objawy: 

  • Nadmierne pragnienie.
  • Częste oddawanie dużych ilości moczu, także w nocy.
  • Zmęczenie, apatia.
  • Chudnięcie.
  • Zajady w kącikach ust.
  • Zapach acetonu z ust.
  • Zaburzenia widzenia.

Profilaktyka: 

Aktualnie cukrzycy typu 1 nie można zapobiec, można jedynie opóźnić jej początek. Przypuszcza się, że niektóre czynniki środowiskowe mogą mieć wpływ na inicjowanie choroby u dzieci z predyspozycją genetyczną. Dlatego warto obniżać czynniki ryzyka przez:

  • unikanie infekcji i prawidłowe ich leczenie;
  • podawanie dziecku witaminy D (w ilości uzgodnionej z lekarzem);
  • unikanie stresu;
  • karmienie piersią i unikanie zbyt wczesnego (przed czwartym miesiącem życia) lub zbyt późnego (powyżej szóstego miesiąca życia) rozszerzania diety;
  • unikanie nadmiaru cukrów i węglowodanów oraz pokarmów wysokoprzetworzonych (o wysokim indeksie glikemicznym).

Cukrzyca typu 2 – czym się charakteryzuje?

To przewlekłe schorzenie metaboliczne, które zaburza mechanizmy wykorzystania glukozy w organizmie. U jego podłoża leży tzw. insulinooporność (oporność ciała na insulinę). W jej efekcie, organizm produkuje nadmierne ilości hormonu – insuliny, co prowadzi do niewydolności trzustki.

Niepokojące objawy: 

  • Zwykle przypadkowo stwierdzone podwyższenie glukozy we krwi.
  • Otyłość.
  • Przebarwienia skóry na szyi, w dołach pachowych i pachwinach.
  • Zmęczenie, senność.
  • Pogorszenie ostrości wzroku.
  • Infekcje intymne.

Profilaktyka: 

Kluczowe   w   profilaktyce   cukrzycy   typu   2   są   aktywność   fizyczna i ukształtowanie u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych :

  • regularne spożywanie posiłków (4-5 posiłków co 3-4 godziny);
  • niedopuszczanie do przegłodzenia lub przejedzenia;
  • picie odpowiedniej ilości wody;
  • jedzenie węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste – z tzw. „ciemnej mąki”, warzywa, nasiona roślin strączkowych);
  • unikanie węglowodanów prostych (znajdują się np. w słodyczach, słodzonych napojach, produktach zbożowych z pełnego przemiału – z tzw. „białej mąki”, ale także w owocach i produktach mlecznych);
  • ograniczenie niezdrowych przekąsek (np. chipsów), żywności przetworzonej (zawierającej sztuczne barwniki, konserwanty, dużo cukru, soli i tłuszczu).

Zobacz FILM – profilaktyka cukrzycy u dzieci 

ULOTKA – profilaktyka cukrzycy u dzieci 

źródło: Zespół Profilaktyki Zdrowotnej Podlaskiego OW NFZ